Monday, July 8, 2013

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Assalamualaikum...


Lama rasa tak membebel kat blog ni.. Actually banyak entry yang terperap dalam draft. Maybe waiting Durian to become Tempoyak baru publish. Ahaks! Nanti ada masa ju publish kayh! So arini amik masa sikit curi tulang kat office nak wish SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK for all Muslimin and muslimat. Di bulan yang penuh rahmat ini, marilah kita mendoakan kesejahteraan umat Islam terutama saudara kita yang sedang berjuang di bumi Mesir. Tak terbayang bagaimana mereka di sana menyambut kedatangan Ramadhan. 

Masuk bulan Ramadhan ni, secara automatic schedule kita akan berubah. No more breakfast and lunch. And for me, boleh balik kerja awal. Alhamdulillah! Thanks a lot Bos.. Walaupun my bos non-muslim, But he still consider untuk bagi ju balik awal sepanjang Ramadhan. SYUKUR!


Jangan lupa sediakan schedule Ramadhan ya!

  • Wake up during fajr to eat the pre-dawn meal (Sahur). Tak nak malas-malas ya! bangun sahur. Walaupun tak nak makan, bangun la sekadar minum segelas air masak. Grab the barakah during dis month! bulan lain tak dapat kot! Tapi after sahur, jangan nak lena pula! Stay up to read a portion of the Qur'an. Alang-alang tunggu Subuh. Takde lah terlajak tidur kan..
  • Try to get a little shut-eye in the day. Bukan suruh tidur dengan nyenyak ya! Rugi lah kalau puasa and then tidur. Apa pun tak dapat. Lagi lemah badan ada la! Just take a half hour nap and it will make u feeling refreshed.
  • Be nice. Bagi yang suka marah-marah, bulan Ramadhan ni elok lah ubah sikit-sikit. Bukan apa, buang tenaga je nak marah-marah. Lagipun nanti kurus pahala.. hee.. A major aspect of Ramadhan is being charitable to others and controlling yourself. Dua if you're having a hard day. In syaa Allah! And the most important, if someone's out to give u a bad time, just be patient. SABAR!
  • Give generously. Its the season to give Sadaqah (not to mention the Prophet's Sunnah). Jangan kedekut! Sadaqah is not about money. kalau takde duit, senyumlah dengan seikhlasnya. Buat orang senang hati melihat kita, sedekah juga tu! Sedekah emosi~ ahaks..SENYUM!
  • Don't overeat at iftar. Makan sekadarnya. Kalau overeat macam mana nak solat dengan tenang kan. Jangan terlalu ikutkan nafsu. Berpuasa tu pun bertujuan untuk didik kita tahan nafsu. Tapi kalau time nak berbuka satu bazaar nak borong, terdidik kah kita? 
  • Drink up! Drink lots of water between iftar and sahur. AIR MASAK! Bukan pepsi! Bukan Coke!
  • Attend community iftars and taraweh. Ini salah satu kelebihan bulan Ramadhan yang kita tak jumpa bulan lain. Tengok macam mana Allah SWT atur jadual kita sampai semua Umat islam makan pada waktu yang sama and then sama-sama ke masjid. Comel kan? <3 br="">
  • Save some quality time with Allah. Rebutlah peluang yang ada untuk memperbaiki hubungan kita dengan Allah. Tapi hubungan dengan makhluk kena jaga juga ya!
  • Seek the Night of Power. There is a night in Ramadhan that is considered better than a 1000 months, by virtue of the blessings that descend in it. Seek the Night of Power in the last ten days of the month. LAILATUL QADR!
Oklah perlu sudah tiba masa untuk lunch. Marilah kita lunch untuk terakhir kalinya sebelum masuk bulan Ramadhan esok! Selamat menjamu selera! Adios~ 
p/s : Alangkah indahnya menyambut sebulan ramadhan di kampung halaman.. :'( 

No comments:

There was an error in this gadget

here